De Hoogveldseweg
De Hoogveldseweg.
De Schettering gebouwd anno 1667.
Mill wordt in de omgeving wel eens oneerbiedig "dieé grindbult" genoemd. Dit is het meest waarneembaar op het Hoogveld. De Hoogveldscheweg in vroeger dagen, begin en einde van de Kom wijk A, begon met het huisnummer A1 bij boerderij Van Kempen en eindigde met A162 bij het huis van Willem Rovers. De straat liep van Het Hekken tot de Groote Prins, de voormalige grossierderij Verbruggen. En in het midden van de straat bevindt zich nog steeds de Schettering, een voormalige boerderij, volgens de gevelankers gebouwd of verbouwd in 1667.
Een grote schuur completeerde ooit het totaalbeeld. Ook het eeuwenoud plaveisel onder de even oude lindeboom is verdwenen.
In het rechtelijk archief berust een acte uit 1533, waarin gesproken wordt over het Hoogveld, waar zich het kloosterland bevindt, eertijds toebehorend aan de Abdij Mariënweerd.
Tekening van " de Schetterd "
In 1935 besluit de gemeenteraad tot het geven van officiële straatnamen . Een wegenbouwer was toen al aanwezig. De Hoogveldseweg komt daar als nr. 118 in voor. Het had nogal wat voeten in de aarde . Men stelde voor de weg Kroonstraat te noemen. Naar het Kroondomein, waartoe een aantal aanliggende percelen behoorden, na 1648 genaast uit de kerkelijke eigendommen. Een raadslid ging nog verder en kwam met de naam Waldeck Pyrmontsingel voor de dag, een hommage aan Koningin Emma. Tenslotte is het toch de Hoogveldscheweg geworden.
Er woonden toen 13 gezinnen en deze toestand is gebleven tot 1959. Allengskens werd het Hoogveld bebouwd en ook de Hoogveldscheweg kreeg zijn huidig tracé. Aanliggende weggetjes, zoals d'n Huppelpad en 't Schetteringsstrótje verdwenen. Ook het heike bij Tieleke en 't buske bij Van de Burgt zijn niet meer. Momenteel staan er 50 huizen.
Gesloopte woningen Hoogveldseweg anno 1959.