Abdij Marienweerdt Beesd
Abdij Marienwaerdt Beesd
kasteel Marienwaerdt te Beesd.
De al oude abdij Marienweerdt.
In augustus 1993 bezocht de heemkundekring Myllesheem het landgoed Marienwaard bij Beesd aan de Linge. Daartoe uitgenodigd door de heer en mevrouw Verschuer, eigenaars van de Marienwaard, waarin het herenhuis in de 18e eeuw op de restanten van de oude abdij fundering is op gebouwd. Alleen in het souterrain zijn nog herinneringen aan te treffen namelijk een gewelfd plafond en gemetselde stookplaats, waarop in de 12e eeuw broeder-kok de maaltijden bereidde voor de talrijke geestelijke broeders .
Met geen andere gemeente is Marienweerdt meer verbonden dan met Mill. Niet alleen is Marienweerdt de enige en oudst bekende bron (1156), waaruit het historisch ontstaan van Mill blijkt, ook de uithof Mylle en Halle ( Langenboom) was een belangrijke en rijke dependance voor de abdij. Ook Grave, Cuijk en Zeeland hebben alle drie iets met de abdij te maken, getuige de straatnaamgeving en diverse toponiemen. Mill heeft met recht en rede, haar gemeenschapshuis( voormalig) als een erezaak vernoemd. Voorts mag hier vermeld worden , dat Mr. O.W.A. Baron van Verschuer geen onbekende is in onze gemeente, hij is namelijk jarenlang rentmeester geweest van het Kroondomein , de voormalige geestelijke goederen van de Abdij. In verband met dit alles had de heemkundekring een pre om het landgoed en herenhuis te bezoeken.
Het echtpaar Verschuer heeft ons zeer gastvrij ontvangen en stelde er prijs op hoogstpersoonlijk de excursie te leiden. Op bijgaande foto ziet u leden van Myllesheem bij de tuinzijde van Marienweerdt.