Hof den Paddenhool aan die Groes
Hof den Paddenhool aan die Groes
Lindenboom bij de voormalige kroonboerderij de Paddenhool.
De Paddenhool is een verdwenen boerderij van de Kroondomeinen. Alleen de weg, die er naar vernoemd is, bestaat nog en.... de eeuwenoude lindenboom.
Op de kadasterkaart van 1812 was er nog niks mis mee. Boerderij met schuur een weggetje tussenin, zoals gebruikelijk, dat Van de Vorle naar de Nieuwenhof liep. Dit pad is in het veld nog duidelijk waarneembaar.
Eigenlijk zijn er in Mill, behoudens in de bossen, nergens mooiere wandelwegen, dan rondom de kroondomeinboerderijen.
Er is weinig bekend omtrent de tijdstippen, dat De Paddenhool is gebouwd en verdwenen. De toevoeging, aan Die Groes, betekent, dat de gronden aan de Groespeel, de gemeenschappelijke weiden, grensden. Verder is er nagenoeg niets bekend over het uiterlijk van de gebouwen en ook weinig over de bewoners.
Volgens een staat van de rentmeester uit 1821 was op dat moment een Theodorus van den Bogaard pachter. Er is nog één aanknopingspunt; dat zijn de erven van Paddenhoolse Hannes, mogelijk was Johannes Thoonen de werkelijke naam.
Myllesheem nodigt graag informanten uit hun verhaal te doen en herinneringen op te halen omtrent de historie van deze bijzonder fraai gesitueerde bouwhoeve.
info@myllesheem.nl
De publicaties over de kroondomein-hoeven zijn aanleiding geweest tot soms uitvoerige discussies. Vooral tussen de nazaten van voormalige pachtboeren.
De Eeuwenoude Lindenboom ", die bij de Paddenhool genoemd wordt, en thans nog de locatie van de hoeve aangeeft, kan hoogstens of bijna één eeuw oud zijn Hij moet gepland zijn in 1880 of 1898 bij de geboorte of de kroning van Koningin Wilhelmina.
Nog in onze tijd werd deze boom de Willemien genoemd. De rentmeester in die dagen, verrichte de officiële handeling, en ergens moet op gebruikelijke wijze een herinnering, mede zijn ingegraven. Verder moeten wij dit als vaststaand aannemen van die mensen, want zij zijn Myllesheem de historische cultuurdragers.
Zo wordt verteld over de "pluksekuul ", waar bieten werden gewassen en die als een tweede Abreuvoir, een kwel, drenkkuil voor vee in het landschap zou hebben gelegen.
Volgen de overleving is de naam Paddenhool een verbastering van Padel hof of Pedel hof, hetgeen inderdaad mogelijk kan zijn, omdat in oude folianten( groot dik zwaar boek folioformaat) soms sprake is van Pedels, als oppervlaktemaat voor peelgronden.
Tenslotte nog dit; Paddenhoolse-Hannes heette niet Van den Boogaard of Thoonen, maar Hannes van den Hof, die samen met zijn zuster pachters waren van de hoeve. Bovendien was hij peelmeester, armenmeester en kerkmeester.