Vorleweg Mill
Vorleweg te Mill
Vorleweg, deze naam is afkomstig van de Bouwhof ten Voerlaer. Laer (laar) is een oude benaming voor een open plek in het bos. Zo kan de naam Voerlaar uitgelegd worden als een open plaats in het bos.
Dat de naam als familienaam in Mill veel voorkomt is te danken aan Maria Dominicussen, de weduwe van Lambert Peters, die de Vorle Hoeve bewoonde en in 1826 officieel voor haar kinderen Johan, Pauline, Martien en Maria , de naam Van de Vorle als familienaam aanneemt en dit bij de Burgerlijke Stand in de Gemeente Mill laat registreren.
Later zijn er andere pachters op deze kroondomein boerderij gekomen, onder andere de familie Ermers, waarvan de naam ook vaak met De Vorle in verband wordt gebracht.
Kroondomein Vorle-hoeve anno 1949
Pastoor Michiels, in de 19de eeuw parochieherder van Mill, noemde alle Kroondomein-boerderijen: de Prinsenhoeven. Oorspronkelijk waren deze eigendom van Abdij Marienweerdt. We moeten dan ook teruggaan naar 1331. als Jan van der Voerlaer het onroerend goed Ten Voerlaer verkoopt aan genoemde abdij.
Waarschijnlijk had hij geen opvolgers, de naam Van de Voerlaer komt later in de parochiegegevens ook niet meer voor. Als eerst pastoor van Vierlingsbeek staat nog in 1374 een Gerardus van de Voerlaer vermeld zonder verdere aanduiding.
De acte waarbij de verkoop bevestigd wordt bevat als getuigen Arnoldus Meulepas, scultetus in Mylle "schout te Mill "en andere ingezetenen.
De schout (ook schult, schulte, scholtis, gelatiniseerd tot scultetus) was een ambtenaar belast met bestuurlijke en gerechtelijke taken en het handhaven van de openbare orde. Zijn taken varieerden naar tijd en plaats.
Bovenstaande luchtfoto dateert uit 1949. De boerderij is dan nog niet verbouwd en gemoderniseerd. Direct valt op het mooie rieten dak met ingebouwde dakkapel, 6-ruits ramen met vensters en de waterput, rechts in beeld, completeren het geheel.
We troffen dit fraaie portret aan bij Riek van de Burgt-Ermers, Riek van de Vorlese Janus.